сряда, 23 януари 2013 г.

Скоро...

ОРЕХЧЕТА С ДУЛСЕ  ДИ ЛЕЧЕ

МЪФИНИ С КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА

КИФЛИЧКИ С  ЯБЪЛКИ

вторник, 22 януари 2013 г.

Пълнозърнест хляб с ленено семе и ким

Продукти:
150 мл. прясно мляко+ 200 мл. за закаска
1/2 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол
120 гр. бяло брашно+3 супени лъжици за закваската
150 гр. пълнозърнесто брашно
150 гр. типово брашно + около 50-60 грама за измесване
20 мл. зехтин или олио
3 супени лъжици ленено семе
1 супена лъжица семена ким може и кимион за по-силен и нестандартен аромат

Приготвяне на закваската:
Към 200 мл. хладко мляко се натрошва маята,прибавя се захарта 1супена лъжица зехтин и 3 супени лъжици бяло брашно.Покрива се с кърпа за десетина минути  да се активира маята.

В дълбока купа се изсипва закваската останалото количество мляко,бялото и пълнозърнестото брашно,мазнината и семената. Към рядката смес се изсипва половината от типовото брашно и върху него се посипва солта,разбърква се и постепенно се прибавя останалото количество брашно.След като стане трудна за бъркане сместа се изсипва на набрашнен плот и се измесва. Количеството брашно за измесване  е дадено  приблизително поради причината,че твърдоста на тестото зависи от влажността и температурата в помещението, както и надморската височина така,че тестото може да поеме повече или по- малко брашно. Идеята е да се получи средно твърдо тесто, когато се натисне леко с пръст то да се върне в първоначалното си положение. Тестото се измесва около 7-8 минути за да се активира гултена в брашното,който прави хляба пухкав. Оформя се на топка поръсва се с брашно и се оставя да втаса на топло за около час. Моят метод за по-бързо втасване е: загрявам на фурната на 50 градуса и изключвам, поставям тестото покрито с кърпа и така се съкращава  времето за втасване.  След като втаса тестото се премесва , отново се оформя на топка и леко се притиска с длан за да стане леко сплескано. Решетката на фурната се застила с пекарска хартия , поръсва се с брашно и се поставя оформеният хляб.  Фурната се загрява на 220 градуса , до достигането на температурата хлябът втасва повторно . Преди печене се поръсва с брашно и се правят два напречни разреза на кръст ,но не много дълбоки. Поставя с във фурната на средно ниво , а  на дъното на фурната се правят няколко пръсквания на вода с пулвелизатор, така се образува пара и прави коричката на хляба хрупкава. След 20 минути температурата на фурната се намалява на 170 градуса за около още 40 минути. Изважда се и леко с охлажда върху решетка.