събота, 20 октомври 2012 г.

СУПА С ТИКВА И ЯБЪЛКА




четвъртък, 18 октомври 2012 г.

ДОМАШНО ЗДРАВОСЛОВНО ХЛЕБЧЕ СЪС СЕМЕНА



300 мл. хладка вода+30мл. за закваска
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. зехтин или друга растителна мазнина
150 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
150 гр.типово брашно
100 гр.фино царевично брашно
50 гр. фини овесени ядки
по 1 с.л. семена от мак, натрошено ленено семе, тиквени и слънчогледови семена
2 с.л. ленено семе за поръска
Подготовка на закваската:
В 30 мл. хладка вода вода се разтваря маята с 1ч.л. захар посипва се с 2-3 лъжици бяло брашно и се оставя да шупне за около десетина минути.
В купа се смесват всичките видове брашно, в друга купа се изсипва хладката вода, закваската, мазнината , семената и постетепенно се прибавя брашно. След като сместа поеме около половината от брашното прибавете и солта. Омесва се средно твърдо тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно при измесването, но използвайте бяло или от типовото. Тестото се оформя на топка поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса за около час на топло или докато си удвои обема. 
Вече втасалото тесто се разточва на квадрат с ширината на тавичката в която ще се пече(аз използвах тавичка с размери 11см. на 21см.) намазва се със зехтин,  поръсва се с 2 с.л. ленено семе и се навива на роло. В намаслената тавичка се поставя ролото и отново втасва за около 30 мин. Фурата се загрява на 210 градуса . Хлебчето се пече на тази температура за 10 минути, после се намалява на 190 градуса и се пече още 35-40 минути.


ЕСЕННИ МЪФИНИ С ТИКВА



Продукти:
240гр. брашно с набухвател
120гр. кафява захар Мусковадо + малко за поръсване
30гр. бяла кристална захар
2 броя яйца
60гр. краве масло
60мл. олио
1/2 ч.ч пюре от тиква
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб+2–3 капки оцет за погасяване
семената на 2 шушулки кардамон
1с.л. натрошени какаови зърна
Време за печене 30–35 минути на 180 градуса.

За пюрето от тиква се сварява 200 грама тиква и се пасира.

Разбиват се  захарта с маслото, прибавят се яйцата иотново се разбива до получаване на лека пяна.Прибавя се пюрето от тиква и погасената сода.Следват сухите съставки-пресятото брашно с бакпулвера, стритите зърна кардамон и какаовите зърна. В гнездата на тавичка за мъфини се поставят хартиени капсоли и се разпредеделя сместа, поръсват се малко кафява захар. Загрява се фурната на необходимите градуси и се пекат за посоченото по–горе време .