петък, 7 септември 2012 г.

ДВОЙНО ШОКОЛАДОВ КЕКС С ТИКВИЧКИ

Продукти:
 
 2 големи яйца
110 гр. мед
100 гр. олио
160 гр. кафява захар
1 ч.л. ванилов екстрат
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. разтворимо кафе
30 гр. какао
200 гр. брашно
340 гр. настъргани тиквички
170 гр. шоколадови копчета или нарязан на ситно шоколад


 Разбиват се яйцата със захарта до пухкав крем,постепенно се прибавя меда, олиото и ваниловият екстрат. Смесват се сухите  съставки и се пресяват през сито, след това вниматено се прибавят към яйчената смес. Последно прибавяме тиквичките като отново се разбърква добре до получаване на еднородна смес. Изсипва се в намаслена и застлана с пекарска хартия правоъгална тавичка за кекс . Загрява се фурната на 180 градуса и се пече 65-70 минути на средното ниво на фурната. След изпичане кекса  се охлажда 15-20 мин. и тогава се изважда  от формата.
За да има по-завършен вид кекса може да се  полее с шоколадова глазура.
Рецептата е адаптирана от тук.


четвъртък, 6 септември 2012 г.

МУС ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА-Джулия Чайлд

МУС ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

Продукти:

За муса

500 гр. пилешки дробчета
1 малка глава лук
30 гр. масло
85 мл. коняк
65 мл. готварска сметана
1 ч.л. прясна мащерка
125 мл. разтопено масло
щипка бахар и червен пипер
1/2 ч.л сол
млян черен пипер

Желе с коняк

125 мл. вода
1 ч.л. желатин
1/2 ч.л. захар
125 мл. сух вермут
2 с.л. коняк

Приготвяне:

Дробчетата се изчистват от жилките и се нарязват на две.В тиган се разтопява 30 гр. масло и в него се задушават за 2-3 минути нарязаният на ситно лук и дробчетата.Задушената смес се изсипва в блендер и се пасира 1- 2 минути.В същото време в касерола се загрява на слаб огън коняка,който се редуцира до 3 супени лъжици и прибавяме към дробчетата заедно със сметаната,мащерката и подправките и отново пасираме за 2-3 минути. Последно към сместа прибавяме разтопеното масло и правим още няколко пулса с блендера. Така получената каша се претрива през цедка за да стане по-финна и добавяме сол ако е необходимо. Изсипва се в малки формички за суфле до 2/3 от обема на съда и оставяме в хладилник за 2-3 часа.

За желето от коняк в половината количество вода накисваме желатина за 10 минути.В касерола на слаб огън загряваме останалото количество вода , захар и вермута докато се разтопи захарта.Отстраняваме от котлона и прибавяме коняка ,когато течноста поизтине прибавяме желатина. Изваждаме муса от хладилника и го заливаме с коняченото желе.Поставяме отново в хладилника за 1 час докато стегне желето.