вторник, 1 октомври 2013 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ГРИЗИНИ СЪС СЕМЕНА


Тези гризини са вдъхновени от обиколките ми на пекарните в Халкидики. Най-различни сладки с ядки,мед,сусам и някъде в ъгъла   един два  вида пълнозърнесни гризини и солети ,в които се влюбих. Признавам си похапвах си ги редовно. Основата е маслено тесто роннливо и топящо се в устата,  истинска наслада за небцето.

ПРОДУКТИ:

150 гр. пълнозърнесто брашно
160 гр. типово брашно + допълнително за доомесване
1 ч.л. бакпулвер
11/2 ч.л. сол
100 гр. студено краве масло
100 гр. студена свинска мас /безсолна/
1 яйце + 1 белтък за намазване
100 гр. сурово слънчогледово семе
50 гр. ленено семе
30 гр. златно ленено семе
50 гр. белен сусам
50 гр. черен сусам
1 ч.л. ким
100 мл. ледена вода
семена за поръсване
Температура на печене 180 градуса на средно ниво на фурната.

В купа се пресяват брашната и бакпулвера и солта, прибавя се кравето масло , маста и с ръце се прави на ситни трохи. Следват семената, кима, водата и яйцето трябва да се действа доста бързо защо от топлината на ръцете маслото омеква. Ако тестото стане много ронливо прибавете малко вода. Оформя се на топка ,увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 30-40 минути.
 След като тестото е отпочинало в хладилника се късат парченца колкото орех и с ръце се правят фитили. Потапят се в разбит белтък и се овалват в микс семена. Друг вариант е да се разточи тестото с дебелина 1/2 см. да се нарежи на ленти , маже се с белтък и се поръсва със семена. Пекат се около 30 минути или докато придобият златист цвят.



1 коментар:

  1. Чуднички са, тези гризини.
    Обичам да си хрупам нещо докато гледам тв. Това е една чудесна идея.
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване