събота, 1 септември 2012 г.

ЧУШКИ , ПАТЛАДЖАНИ ВСИЧКО В БУРКАНИ



7-8 средно големи зелени чушки
7-8 средно големи червени чушки
3 големи патладжана
2-3 скилитки пасиран чесън
2 бр. зелени ябълки
50-60 мл. зехтин или олио
сол на вкус

Патладжаните се обелват , нарязват се на филийки около половин сантиметър дебелина и се поръсват със сол.  Чушките се изпичат ,обелват се и се почистват от дръжките и семките.
Патладжана се измива,  нарязвана се кубчета и се запържва в голям тиган, когато поомекне се прибавя ябълката ,обелена и нарязана също на кубчета. Запържва  се при постоянно бъркане за 5-6 минути и се прибавят нарязаните на парченча  чушки . Отново се запържва за няколко минути при постоянно бъркане и на края прибавяме пасираният чесън. Отстраняваме от котлона и подправяме на сол. За предпочитане е да се използва тиган с тефлоново покритие за да не залепва по дъното. Сместа насипвате в бурканчета и стерилизирате за 10 минути.
Стерелизирането: Бурканите се поставят в дълбок съд и се покриват с вода, времето се засича след като заври водата. Друг вариант, ако нямате достатъчно дълбока тенджера е да обърнете бурканите с капачките надолу и така стерилизирате. Добре е да оставите бурканчетата да изтинат във водата и тогава да ги извадите.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА В БЕКОН


8 бр. долни пилешки бутчета
8 бр. нарязан на тънки ленти бекон
1 ч.л. червен пепер
1 ч.л. прясна мащерка
50 мл. зехтин или олио
100 мл. сух вермут + 30 мл.
100 мл. бяло вино
2-3 скилитки пасиран  чесън
сол и черен пипер 
50 гр. краве масло
50 мл. готварска сметана

Отстранява се кожата от бутчетата и се набождат на няколко места с нож.Прави се марината от червения пипер,мащерката,зехтина, вермута,виното,чесъна и овкусяваме със сол и черен пипер.В така приготвената марината оставяме бутчетата да се мариноват за около час. Загрява се фурната на 230 гр.. Всяко бутче увиваме с лента бекон и поставяме в тавичката в която ще се пекат,поливаме с маринатата и кравето масло , пекат  40-50 мин., като от време на вреве ги поливаме със соса в тавичката. След като се изпекат, соса който е останал в тавичката се прецежда. Деглазираме с 30 мл. вермут и накрая сметана. Сполученият сос поливаме бутчетата.

петък, 31 август 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ

 

Posted by Picasa


ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ

Продукти:

150гр .овесени ядки (смилат се на едро с няколко пулса в блендера)
100гр. пълнозърнесто брашно
100гр.смелни орехи
130гр. кафява захар
100гр. шоколадови копчета
1/2ч.л. канела
1/2ч.л. бакпулвер
3 с.л. пресято какао
40гр. карамелизирани кокосови стъготини
50гр.кр.масло на стайна температура
2 яйца
2с.л. мед
3с.л.ром

Смесват се всички сухи съставки.Разбиват се яйцата със захарта на пухкав крем, прибавя се маслото,меда и рома. Към яйчената смес се прибавя сухата и се омесва лепкаво тесто,което оставяме за 30 минути в хладилник да стегне.Загрява се фурната на 180 градуса.От тестото се оформят топчета колкото орех и се притискат с длани да станат плоски.Подреждат се в тава застлана с домакинска хартия и се пекат 10-15 минути до леко покафеняване.