вторник, 1 октомври 2013 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ГРИЗИНИ СЪС СЕМЕНА


Тези гризини са вдъхновени от обиколките ми на пекарните в Халкидики. Най-различни сладки с ядки,мед,сусам и някъде в ъгъла   един два  вида пълнозърнесни гризини и солети ,в които се влюбих. Признавам си похапвах си ги редовно. Основата е маслено тесто роннливо и топящо се в устата,  истинска наслада за небцето.

ПРОДУКТИ:

150 гр. пълнозърнесто брашно
160 гр. типово брашно + допълнително за доомесване
1 ч.л. бакпулвер
11/2 ч.л. сол
100 гр. студено краве масло
100 гр. студена свинска мас /безсолна/
1 яйце + 1 белтък за намазване
100 гр. сурово слънчогледово семе
50 гр. ленено семе
30 гр. златно ленено семе
50 гр. белен сусам
50 гр. черен сусам
1 ч.л. ким
100 мл. ледена вода
семена за поръсване
Температура на печене 180 градуса на средно ниво на фурната.

В купа се пресяват брашната и бакпулвера и солта, прибавя се кравето масло , маста и с ръце се прави на ситни трохи. Следват семената, кима, водата и яйцето трябва да се действа доста бързо защо от топлината на ръцете маслото омеква. Ако тестото стане много ронливо прибавете малко вода. Оформя се на топка ,увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 30-40 минути.
 След като тестото е отпочинало в хладилника се късат парченца колкото орех и с ръце се правят фитили. Потапят се в разбит белтък и се овалват в микс семена. Друг вариант е да се разточи тестото с дебелина 1/2 см. да се нарежи на ленти , маже се с белтък и се поръсва със семена. Пекат се около 30 минути или докато придобият златист цвят.



понеделник, 30 септември 2013 г.

ГАЛЕТ С ЧЕРИ ДОМАТИ И СИРЕНЕ ФЕТА




   Лятото си отива тихо, слънцето залязва рано. Започнах да се озъртам сутрин за якето на закачалката, сутрините станаха хладни и започнах да се замислям, че идва сезона на топлите супи и гозби. Бялото вино отстъпи мястото на червеното. Иначе казано иска ми се нещо по-топло и згряващо за вечеря.Така дойде идеята за галета в който, непропуснах да сложа донесеното от Гърция сирене фета и маслини тип стафида, които просто се топят в устата.
  Понеже все още продължавам да бъда на нисковъглехидратен режим и само в неделя си позволявам да си похапвам всичко,  пада голямо вихрене в кухнята. Задължително си забърквам някакъв веган десерт на които, съм  огромен фен отскоро, нещо със сирене и разбирасе топъл домашен хляб. Това в никакъв случай не значи, че пада голямо ядене, не просто приемане на малко повече въглехидрати съобразени с принципа на разделното хранене. Е ето и рецептата.



За основата:

200-220 гр. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
70 мл. гореща вода
70 мл. зехтин или олио

За плънката:

300 гр. чери домати
10-15 едри маслини без костилките
1 малък патладжан/обелен/
2 скилидки чесън
шепа листа босилек +5-6 листа
шепа орехи
50 мл. зехтин
1/3 ч.л. сол
60-80 гр. сирене фета

 В купа се пресява брашното, солта и бакпулвера. Прибавя се зехтина и водата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Омесва се меко тесто, което се оставя на стайна температура за около 30 минути да почине. През това време в тиган с малко мазнина се задушава патладжана нарязан на лентички, когато е почти готов с прибавят чери доматите. Запържват се за не повече от минута две . Отстраняват се от котлона и идва ред на маслините, едната скилидка чесън нарязана на ситно и 2/3 от количеството сирене натрошено на едро. Оставя се да се охлади.  През това време се приготвя пестото от шепата босилек, орехите и 50 мл. зехтин и 1/3 ч.л. сол, като всичко се изсипва в блендер и се разбива за 1-2 минути.
 След като тесто е отпочинало около 30 минути се разточва в кръгла форма върху пекарска хартия  с диаметър около 25-30 сантиметра. Върху него се нанася пестото с диаметър поне 5 см. по-малък от този на тестото, следва сместа с чери домати, останалото количество натрошено сирене и листенцата босилек. Крайчетата на тестото се прегъват нагоре и се притискат леко за да не се разтворят при печенето, може да се намажат с разбит белтък за да стане по-хрупкава коричката. Фурната се загрява до 180 градуса, изважда се решетката на фурната и с помощта на хартията галета се поставя върху нея, слага се по средата и се пече около 20-30 минути или докато придобие златист загар. Консумира се леко охладен , на може и студен.