сряда, 21 август 2013 г.

HIMMLISCHE TORTE / НЕБЕСНАТА ТОРТА - РЕЦЕПТА










ПРОДУКТИ :

1. Форма с отделящо се дъно - диаметър 24 см. Температура на печене 160 градуса с обдухване или 180 градуса без вентилатор.

2. За пандишпановият  блат:
        100 гр. краве масло на стайна температура
        125 гр. захар
        4 жълтъка от яйца размер L
        150 гр. брашно
        0,5 ч.л. бакпулвер
        3-4 суп. лъжици прясно мляко

3. За меренге крема:
        4 белтъка
        200 гр. захар
        щипка сол

4. За поръската :
       100 гр. филиран бадем

5. За сметановият крем:
       400 гр. заквасена сметана
        200 мл. течна сладкарска сметана
        75 гр. пудра захар
        сока на един лимон
        5 гр. желатин

6. Малини, къпини, боровинки- около 300 гр.

ПРИГОТВЯНЕ:

Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем до побеляване, след което се прибавят жълтъците един по един. Прибавя се прясното мляко и накрая брашното смесено с бакпулвера, които предварително се пресяват през сито поне два пъти. Така получената гъста яйчена смес се разделя на две равни части. При мен общата тежест на сместа беше почти 600 гр.  така, че на блат се падна по 300 гр. 
  За меренге крема се разбиват белтъците със захарта на сняг, като се прибавя щипа сол и отново се разделя на две равни части.
  Тавата се застила с пекарска хартия или се намазва с масло и се поръсва с брашно като излишното се и изтръсква, няма значение кой вариант ще се избере. В подготвената тава се изсипва първо яйчената смес като се заглажда колкото е възможно понеже сместа е доста гъста. Тавичката се потупва няколко пъти в плота за да се изкара въздуха от тестото. Идва ред на меренгето, което внимателно се изсипва върху яйчената смес и отново се заглажда. Накрая се поръсва с половината количество филирани бадеми. Пече се 20 минути в загрята фурна на  температура посочена по-горе в публикацията. Изпеченият блат се охлажда за няколко минути във формата, след което се изважда от формата и се оставя да се охлади напълно. Същото се повтаря и с останалите половинки на двете смеси т.е. яйчена смес + меренге + филиран бадем.
   Желатина се накисва с малко вода и се оставя на страни да набъбне. Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар. Течната сладкарска сметана се разбива с миксер до средно твърда пяна. Двете сметани се смесва т внимателно с шпатула докато се обединят до еднородна смес. Лимоновият сок се затопля леко, прибавя се към желатина и бърка се до пълното му разтваряне. Така получената лимоново-желатинова смес се прибавя към сметаната и се разбърква добре, прибавят се и половината количество от плодовете и отново се разбърква добре.


 СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА :

    Във тавата с подвижно дъно се поставя първият вече добре охладен блат, покрива се с цялото количество сметанов крем. Върху него се подрежда останалото количество плодове и на края вторият блат, който се притиска леко за да потъне в крема.
      Тортата престоява в хладилник една нощ за да може крема да поеме добре в блатовете.