четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Бели и червени...




домашният любимец проверява какво се случва във фурната
Един малък бърз  вечерен  експеримент, продиктуван от утрешният ден на Баба Марта. В хладилника от няколко дни се мъдреха в едно бурканче белтъци останали от блата на шоколадовата тарта и реших да експериментирам с едни бързи бяло-червени кексчета.

Продукти:
150 гр. белтъци на стайна температура
180 гр. захар
5 с. л. олио
100 гр. брашно с набухвател
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
Приготвяне:
Белтъците, солта и захарта се разбиват на пухкав сняг като за целувки. Прибавя се олиото и отново се бие с миксер няколко минути. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към белтъчената смес на три пъти , като се разбърква добре с шпатула. Тестото се разделя в две купи . Към едната смес се прибавя червена сладкарска боя до получаване на наситен червен цвят. Във  форма за мъфини се поставят хартиени капсули и се пълнят 2/3 от обема. Фурната се загрява на 160 градуса и се пекат на тази температура за 10 минути. Намалява се на 140 градуса и кексчетата се пекат още 30 мин. Понеже всяка фурна си е сама за себе си така да се каже , най-добре е да се приложи теста с клечка .