събота, 2 ноември 2013 г.

СУРОВА ВЕГАН ШОКОЛАДОВА ТОРТА / RAW Vegan Chocolate Cake

Вместо да отслабва, страстта ми към веган десертите нараства главоломно. Възможността за всевъзможни комбинации постоянно ме провокира да правя експеримент след експеримент. Та  се появи тази сурова веган шоколадова тортичка.



За два броя торти с диаметър 9 сантиметра.

За блатовете:

10 броя сушени смокини
100 грама сурово кашу
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1с.л. меласа или друг подсладител - мед,сироп от агаве,кленов сироп
2 с.л. кокосово или какаово масло разтопено на водна баня

Кашуто и смокините се накисват в топла вода за около 2 часа.

За шоколадовия крем:

15 броя обезкостени фурми.
2 ч.л. брашно от рожков
2 ч.л. сурово какао
1/2 ч.л. ванилов екстракт
4-5 с.л. вода или толкова колкото да се получи гъст крем
щипка сол
2 с.л. какаово или кокосово масло разтопено на водна баня

Фурмите се накисват в топла вода за 2 часа и се почистват от люспите.Водата може да се използва за разреждане на крема.

Блатове:

Кашуто и смокините се смилат в блендер.Към получената смес се прибавят другите продукти и се разделя на четири равни части.Всяка част се разпределя в ринг с диаметър 9 см. като се заглажда с лъжица за да се получат равни блатове.Рингове може да се изрежат от шишета за минерална вода 1,5 литър.Два с височина 6-7 сантиметра и два с височина 2 сантиметра. Така оформените блатове се охлаждат за 40-50 минути в хладилник.

Шоколадовия крем:

Почистените фурми, брашното от рожков, какаото и ваниловият екстракт се смилат в блендер, като постепенно се прибавя вода до получаване на гъст крем.От крема се отделя 1/3 и към нея се прибавят 2 супени лъжци какаово масло.Охлажда се за 30 минути в хладилника.Останалите 2/3 ще послужи за измазване на тортите.

Сглобяване на тортите:

Върху блатовете във високите рингове се разпределя охладения шоколадовия крем.Върху него се поставят другите два блата освободени от по-ниските рингове.Така сглобените торти се охлаждат за 2-3 часа освобождава се от ринговете и се измазват с отделените 2/3 от крема.Декорира се с натрошени ядки от шам фъстък и сурово какао.