петък, 22 февруари 2013 г.

ДВОЙНО ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ



Ето и обещаната рецепта по-рано тази вечер, на тези толкова шоколадови и толкова хрупкави бисквитки.

Продукти:

100 гр. кр. масло на стайна температура
150 гр. маргарин също на стайна температура
180 гр. захар
2 броя яйца
40 гр. тъмно какао
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
сока и кората на един портокал
100 гр. натурален шоколад нарязан на малки парченца
500 гр. брашно/използвах 250 гр. бяло пшенично брашно тип 350 и 250 гр. тип 500/.

Приготвяне:

Маслото, маргарина и захарта се разбиват с миксер до получаване на пухкав крем.Прибавят се яйцата едно по едно, кората и сока от портокала. Половината количество брашно се смесва със солта , какаото, бакпулвера и содата. Пресява се и постепенно се прибавя към маслената смес. Бърка се с шпатула и се прибавя останалото количество брашно, също пресято. На края се изсипва нарязаният шоколад. Получава се доста меко и лепкаво тесто. Разделих тестото на две.  От едната половина оформих топчета колкото орех, притиснах ги леко така, че да се оформят нещо като дискове. Снимката с тавата показва резултата. Пекат се на 170 градуса за 15 минути, в тава застлана с пекарска хартия. Другата половина увих в стреч фолио във формата на руло с диаметър около 5-6 см. и оставих в хладилника за една нощ. Изпекох ги на следващият ден, като нарязах рулото на дискове с дебелина около 1/2 см. и отново изпекох на 170 градуса за 15 минути. Разликата между двете техники на изпичане бе: първият ден получих бисквитки леко надути в средата, вторият ден бисквитките останаха плоски. Е на мен вторият вариант ми хареса повече, но и в двата варианта ще се изядат.

Двойно шоколадови бисквитки с портокал





Много шоколадови и много хрупкави.Рецептата по-късно вечерта.


Орехчета






 
За да си ги направите има малка подробност,да разполагате с чугунена преса с формата на орех.За щастие майката на Краси си е донесла от СССР срещу скромната сума от 5 рубли.Правенето на тези орехчета ни върна към детството. Ето и рецептата: 125 гр.краве масло, 1/2ч.ч. пудра захар, 1яйце, 1/4 кофичка кисело мляко, ванилия, 3ч.ч. брашно. За пълнеж използвахме Дулсе ди лече или просто казано карамели...зирано кондензирано мляко,което намерихме в един руски магазин-Берйозка, под името ЗГУШЕНКА. От продуктите замесвате тесто и се правят топчета малко по-големи от лешник. Нагрявате си ретро пресата на омерен огън,като във всяко гнездо слагате по едно топче и печете около минута-две, като завъртате пресата от двете страни за да се изпекат равномерно. Изпечените черупки пълните с карамела и слепвате. Е това е . Разровете се в шкафовете на вашите майки и баби ,току виж сте открили такава преса.



 

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Пълнозърнесто-типово хлебче

Аромата на топъл хляб разнасящ се от кухнята,  винаги създава чуството на невероятен уют в дома. Повече от две години не купувам хляб от магазина и от тогава непрестават експериментите ми. Разбира се на прицел беше, не просто да си направя хляб,а да имам полезен и здравословен такъв. Това е поредният хляб, който направих в чест на моите приятели гостували ми през уикенда.
Продукти:
200 мл. хладко прясно мляко
150 мл. хладка вода
1/2 кубче прясна мая или 7г. суха
1 ч.л захар
1 с.л. сол
5 с.л. зехтин или олио
5 с.л. финни овесени ядки
3 с.л. ленено семе
3 с.л. маково семе
250 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. ръжено брашно
150 гр. типово брашно
150 гр. бяло брашно + допълнително за измесване
 
Приготвяне:
  Първо се прави закваската–150 мл. хладка вода,захарта и маята се разбъркват. Оставят се за 10-15 минути докато маята шупне. В голяма купа се изсипва млякото,закваската,овесените ядки,семената,мазнината и пълнозърнестото брашно. Разбърква се с шпатула, прибавя се ръженото,типовото и част от бялото брашно. Сега е момента да се прибави и солта. След като стане трудно бъркането с шпатула прехвърлете тестото върху набрашнен плот и започнете с измесването на тестото. Меси се около 5-10 минути като постепенно се прибавя брашно до получаване на средно твърдо тесто /като натиснете леко тестото с пръст то да върне първоначалното си състояние/. Моят съвет е да се прибавя постепенно брашното за да може да се контролира твърдостта на тестото. Измесеното тесто поставете в голяма намаслена купа или тенджера и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втасва на топло за около час или докато удвои обема си. След като втаса тестото го разделете на две и оформете две топки. Застелете с пекарска хартия тавата печката/тази с която с продават почти всички фурни/ поръсете я с брашно и поставете хлебчетата. Покрйте ги отново с кърпа за около 30 минути да втасат повторно. Фурната се загрявя на 210 градуса , решетката на фурната се изважда и върху нея се изтегля хартията с хляба т.е. хартията ще играе ролята на тава. Поръсват се хлебчетата се посъсват с брашно и се прави прорез на кръст с нож, но не много дълбок. Щом фурната достигне температурата преди да сложете решетката с хляба  напръскайте вода с пулвелизатор или поставете 2-3 кубчета лед на дъното на фурната за да се образува пара и тогава поставете хляба да се пече на тази температура за 15 минути, после на 190 градуса за около 20-25 минути. Идеята на парата е да направи коричката хрупкава. След като се изпече хляба се охлажда върху решетка.