МУС ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА |
Продукти:
За муса
500 гр. пилешки дробчета
1 малка глава лук
30 гр. масло
85 мл. коняк
65 мл. готварска сметана
1 ч.л. прясна мащерка
125 мл. разтопено масло
щипка бахар и червен пипер
1/2 ч.л сол
млян черен пипер
Желе с коняк
125 мл. вода
1 ч.л. желатин
1/2 ч.л. захар
125 мл. сух вермут
2 с.л. коняк
Приготвяне:
Дробчетата се изчистват от жилките и се нарязват на две.В тиган се разтопява 30 гр. масло и в него се задушават за 2-3 минути нарязаният на ситно лук и дробчетата.Задушената смес се изсипва в блендер и се пасира 1- 2 минути.В същото време в касерола се загрява на слаб огън коняка,който се редуцира до 3 супени лъжици и прибавяме към дробчетата заедно със сметаната,мащерката и подправките и отново пасираме за 2-3 минути. Последно към сместа прибавяме разтопеното масло и правим още няколко пулса с блендера. Така получената каша се претрива през цедка за да стане по-финна и добавяме сол ако е необходимо. Изсипва се в малки формички за суфле до 2/3 от обема на съда и оставяме в хладилник за 2-3 часа.
За желето от коняк в половината количество вода накисваме желатина за 10 минути.В касерола на слаб огън загряваме останалото количество вода , захар и вермута докато се разтопи захарта.Отстраняваме от котлона и прибавяме коняка ,когато течноста поизтине прибавяме желатина. Изваждаме муса от хладилника и го заливаме с коняченото желе.Поставяме отново в хладилника за 1 час докато стегне желето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар