петък, 22 февруари 2013 г.

ДВОЙНО ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ



Ето и обещаната рецепта по-рано тази вечер, на тези толкова шоколадови и толкова хрупкави бисквитки.

Продукти:

100 гр. кр. масло на стайна температура
150 гр. маргарин също на стайна температура
180 гр. захар
2 броя яйца
40 гр. тъмно какао
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
сока и кората на един портокал
100 гр. натурален шоколад нарязан на малки парченца
500 гр. брашно/използвах 250 гр. бяло пшенично брашно тип 350 и 250 гр. тип 500/.

Приготвяне:

Маслото, маргарина и захарта се разбиват с миксер до получаване на пухкав крем.Прибавят се яйцата едно по едно, кората и сока от портокала. Половината количество брашно се смесва със солта , какаото, бакпулвера и содата. Пресява се и постепенно се прибавя към маслената смес. Бърка се с шпатула и се прибавя останалото количество брашно, също пресято. На края се изсипва нарязаният шоколад. Получава се доста меко и лепкаво тесто. Разделих тестото на две.  От едната половина оформих топчета колкото орех, притиснах ги леко така, че да се оформят нещо като дискове. Снимката с тавата показва резултата. Пекат се на 170 градуса за 15 минути, в тава застлана с пекарска хартия. Другата половина увих в стреч фолио във формата на руло с диаметър около 5-6 см. и оставих в хладилника за една нощ. Изпекох ги на следващият ден, като нарязах рулото на дискове с дебелина около 1/2 см. и отново изпекох на 170 градуса за 15 минути. Разликата между двете техники на изпичане бе: първият ден получих бисквитки леко надути в средата, вторият ден бисквитките останаха плоски. Е на мен вторият вариант ми хареса повече, но и в двата варианта ще се изядат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар