неделя, 19 октомври 2014 г.

ВЕГАН ТОРТА С КАШУ ПАСТА


Готвенето винаги ми е било по-забавно от писането на рецепти.Не заради друго а защото понякога правя нещата на око така да се каже,за това все още имам няколко поста с надписа - СКОРО. Да де, ама това скоро понякога се губи във времето и все още си висят та чак ме е срам.Та реших тази прекрасна торта да я придружа своевременно с рецептата.





В случая използвах 3 тортени форми с диаметър 10 см.,но с форма 18 см. диаметър също би се получило.

За блатовете:

3 с.л. ленено брашно
9 с.л. вода
1ч.ч тъмно кафява захар Мусковадо
11/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. ядково мляко
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1ч.л. ванилов екстракт
1/3 ч.ч. олио от гроздови семки

За кашу пастата:

1ч.ч. сурово кашу накиснато във вода за една нощ
30 броя фурми накиснати в топла вода за 30 мин.
1 ч.л ванилов екстракт

За шоколадовия ганаш:

10 с.л. вода
6 с.л. сурово сурово какао
1 с.л. тъмно кафява захар Мусковадо


Блатове - Фурната се загрява на 180 градуса.Смесват се лененото брашно с водата и престояват 10-на минути,след което се разбива с миксер, като последователно се прибавят захарта, млякото и олиото.В отделен съд се смесват брашното,содата и бакпулвера.С постоянно бъркане прибавяме постепенно сухата смес към мокрите съставки до получаване на еднородна смес без бучки.Стените и дъното на тортените форми се покриват с хартия за печене и готовата смес се разпределя по равно в тях. Пекат се 45-50 минути.Изпечените и охладени блатове се разрязват на две по хоризонтала.Всяка долна половинка на блатовете се намазва с кашу паста с дебелина около 1 сантиметър,след което се покрива с другата половина на блата.Така получените 3 торти се измазват с останалата кашу паста.

За кашу пастата - В блендер с S-образен нож се разбиват до получаване на паста измитото кашу заедно с почистените от люспите и костилките фурми и ваниловият екстракт.

Готовите торти се заливат с шоколадов ганаш.

За шоколадовия ганаш - В купа на водна баня се смесват всички продукти. След като се поохлади се поливат тортите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар