Багети с ръжено пшеничен квас
Нова страст, нови предизвикателства и нови приключения! Това съм аз, това ме кара да се чувствам жива!
Е най-новата ми страст и най-новото предизвикателство за мен от един два месеца е правенето на хляб и тем подобни с КВАС.
Бях споходена от късмета на начинаещия с направата на първият си хляб и от там започнаха експериментите с различни брашна, вариации на квас /течен, гъст и levito madre/и хидратацията на тестото. Понеже си повярвах, че съм много добра и естествено последваха първите ми летящи чинии и фризбита. Е тези провали ме амбицираха и настървиха още повече и резултатите резултатите не закъсняха.
Та днес е премиерата на постигнатите резултати с моите усилия и голям инат!
Тук искам да изкажа голямата си благодарност на хората, които ми помогнаха да стигна до тук с техните съвети и опит!
Хора обединени от любовта им към хляба и добрата храна, това са членовете на групата - Хляб с квас - любов и магия.
И специални благодарности на Berna Hasan, чиято рецепта използвах!
Рецептата, която следвах е следната, като в моя случай разделих на половина съставките:
550 грама бяло брашно
200 грама гъст активен квас /ръжено пшеничен/
350 грам вода от филтрираща кана на стайна температура
10 грама сол
320 грама от водата+брашното+кваса+солта се омесва добре.
Останалите 30 грама вода добавих по време на разтяганията.
Тестото втасва 3 часа на стайна температура, като през първият един час го разтягах на 20 минути.
След 3 часа изсипах върху набрашнен плот и разделих на две, като оформих на топки и оставих да почива за 10 минути под кърпа.
После оформих багетите и отново оставих да втасват на стайна температура за около 2 часа, след което преместих на хладно в случая на терасата за около 1-1/2 час.
Фурната загрях на 250 градуса с купичка вода в нея.
Пекох 15 минути на 250 градуса и още 15-20 на 220 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар