понеделник, 10 септември 2018 г.

ПЪЛНЕНА ТИКВА С ПЛОДОВЕ, ЯДКИ И СЕМЕНА

Есента дойде с пълна пара. На мен ми се искаше малко по-дълго циганско лято, но уви.
Не остава нищо друго освен да се радвам на есенното разнообразие от плодове и зеленчуци.
Тиква обожавам под всякаква форма - на супа, тиквеник, печена, бонбони и какво ли още не.
В рецептата,  количеството на пълнежа варира според големината на тиквата. Моята беше около 1,5 кг.
От горната плътна част направих супа, а кухата напълних с:
 Продукти:
1/2 круша /почистена от кората и нарязана на кубчета/
1/2 ябълка /почистена от кората и нарязана на кубчета/
2 с.л. сушени червени боровинки
2 с.л. сурово кашу
2 с.л. сурово белено тиквено семе
2 с.л. кокосов чипс
2 с.л. начукани какаови зърна
1 с.л. лешников тахан
1 с.л. бадемов тахан
2 с.л. сироп от фурми или кафява захар
3 с.л. нарязани на ситно орехи
1 ч.л. подправка all spices или канела
Кухината на тиквата се почиства от семките и влакната. Намазма се масло/аз използвах кокосово за готвене, което е без аромат/ и се натрива с кафява захар. Направих това защото не бях сигурна колко е сладка тиквата.
Всички продукти за пълнежа се разбъркват добре и се изсипват в кухината.
Напълнената тиква се овива в алуминиево фолио и се поставя в тава.
Пече се на 200 градуса с обдухване за около 1 час или докато тиквата омекне, но това варира взависимост от големината.
Последните 5 минути от печенето развийте фолиото за да се карамелизира горната част.
П.П.  Разбирасе в плънката може да се сложат страфиди, сушени сини сливи, дуля и каквото му хрумне на човек. Хубаво е човек да експериментира.
 Есента дойде с пълна пара. На мен ми се искаше малко по-дълго циганско лято, но уви.
Не остава нищо друго освен да се радвам на есенното разнообразие от плодове и зеленчуци.
Тиква обожавам под всякаква форма - на супа, тиквеник, печена, бонбони и какво ли още не.
В рецептата,  количеството на пълнежа варира според големината на тиквата. Моята беше около 1,5 кг.
От горната плътна част направих супа, а кухата напълних с:
 Продукти:
1/2 круша /почистена от кората и нарязана на кубчета/
1/2 ябълка /почистена от кората и нарязана на кубчета/
2 с.л. сушени червени боровинки
2 с.л. сурово кашу
2 с.л. сурово белено тиквено семе
2 с.л. кокосов чипс
2 с.л. начукани какаови зърна
1 с.л. лешников тахан
1 с.л. бадемов тахан
2 с.л. сироп от фурми или кафява захар
3 с.л. нарязани на ситно орехи
1 ч.л. подправка all spices или канела
Кухината на тиквата се почиства от семките и влакната. Намазма се масло/аз използвах кокосово за готвене, което е без аромат/ и се натрива с кафява захар. Направих това защото не бях сигурна колко е сладка тиквата.
Всички продукти за пълнежа се разбъркват добре и се изсипват в кухината.
Напълнената тиква се овива в алуминиево фолио и се поставя в тава.
Пече се на 200 градуса с обдухване за около 1 час или докато тиквата омекне, но това варира взависимост от големината.
Последните 5 минути от печенето развийте фолиото за да се карамелизира горната част.
П.П.  Разбирасе в плънката може да се сложат страфиди, сушени сини сливи, дуля и каквото му хрумне на човек. Хубаво е човек да експериментира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар